Op naar België 🇧🇪
24 september 2024 - Lübeck-Travemünde, Duitsland
Op het moment dat we dit schrijven, zitten we op de boot naar Duitsland. Gisteren hebben we de boot vanuit Letland genomen voor een reis van 22 uren. De Baltische Staten hebben we achter ons gelaten. 7 weken lang hebben we gereisd, gewandeld, gefietst, gekerkt, gewerkt en genoten. Van elkaar, van de schepping, van de mooie dingen en van de leuke reacties. Maar aan alles komt een eind, dus ook aan ons verblijf in de Baltische Staten.
Even een update van onze laatste week...
Na het regenweekend van vorige week, is maandag de zon gaan schijnen. We hebben een week gehad met volop zonneschijn☀️.
Er stonden nog 3 plaatsen op de planning. De eerste was Klaipeda. Vroeger behoorde deze stad bij Duitsland, in de oorlog is bijna alles verwoest. Vanuit Klaipeda zijn we overgevaren met de pont naar de Koerse Schoorwal, een landtong van 98 km lang, waarvan 52 km hoort bij Litouwen en het zuidelijke gedeelte (46 km) bij Rusland. De natuur op dit eiland is prachtig, duinen en bos. We hebben hier een prachtige fietstocht gemaakt.
Palanga was de 2e stad die we aangedaan hebben. Ook deze stad ligt aan de kust, na een wandeling door de botanische tuinen, kwamen we natuurlijk weer uit op het strand😀.
De laatste stad was Liepaja. Langs de kust van deze stad bevinden zich overblijfselen van forten die gebouwd werden tegen mogelijk vijandelijke aanvallen. (Zie ook video's)
Een bizar gebouw midden in een wijk vol Sovjetflats is de Orthodoxe kathedraal. Toen wij deze kathedraal bezochten, was er een dienst. Wat een show en aanbidding van beelden en schilderijen!
Zaterdag genoten we nog 1 dag van het prachtige weer aan het strand van Liepaja.
Zondag hebben we een dienst bezocht in de Evangelische Lutherse kerk. Deze dienst was in de Letse taal, helaas hebben we hier niet veel van meegekregen, alleen de woorden 'Jēzu Kristu' konden we verstaan. Toch was het goed om hier te zijn, de beleving is hier meer dan wij gewend zijn in Nederland.
En toen was het tijd om in te checken en over te varen. We hopen binnen een uur in de haven van Travemünde in Duitsland aan te komen om vervolgens door te rijden naar de volgende bestemming: België 🇧🇪
Aanstaande zaterdag staat namelijk de sponsorloop van Woord en Daad op de planning. In de Ardennen hopen we 23 km te lopen voor het goede doel: tegen kindslavernij! Zie ook de website van Sportforothers.com. Uiteraard kunnen jullie ons nog steeds sponsoren😊 (zie link in vorige blog).
Tot nog toe is de reis heel voorspoedig verlopen 🙏 We hopen jullie op de hoogte te houden van onze verdere plannen 🤗
Hartelijke groet, Pieter en Sjoukje

Heelveel succes met de wandeltocht .